close
People & CultureThink pieces

Bezit jij je de tijd van je werknemer?

Vandaag: in hoeverre durf jij werknemers ‘vrij’ te laten? Oftewel: bezit jij de tijd van je werknemer? Samen met Organisatie Consultant Angelique Slob van Hello Monday kijken wij de komende tijd naar methodes en gedachtengoed buiten de gebaande wegen van Recruitment en Cultuur. 

Time for money

Wanneer we praten over resultaat versus tijd, als het op de rol van de manager aankomt, is het interessant om het verschil tussen werknemer in loondienst en freelancer te bekijken. Beide kunnen voor hetzelfde resultaat ingezet worden, maar een freelancer wordt minder snel afgerekend op tijdsmanagement. Hij wordt niet gemanaged binnen een bepaald tijdsbestek, maar juist afgerekend op resultaat. Waarom doen we dat niet op dezelfde manier wanneer het op een werknemer met loondienst contract aankomt?

Simpel, omdat juridisch gezien de werkgever de tijd van de werknemer mag indelen naar wens. Deze “time for money” handelswijze komt uit het industriele tijdperk en is gebasseerd op de gedachte dat mensen van nature lui zijn en “controle” nodig hebben van het management. Maar werknemers die hun tijd ‘verkocht’ hebben zijn van nature minder gemotiveerd om te presteren en hebben geen sterke incentive om zichzelf verder te ontwikkelen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees verder op Hello Monday

Quincy Burke
×