close
People & CultureThink pieces

Welk recruitment boek moet elke vakgenoot gelezen hebben?

Een leven lang leren en persoonlijk ontwikkelen, dat is over het algemeen goed besteed
aan zelfbewuste en ambitieuze professionals binnen ons vakgebied. Daarom stelden we de
vraag aan jou: welk recruitment boek moet elke vakgenoot gelezen hebben? In deze blog
zetten we jullie antwoorden op een rij. Lees verder en ontdek welke titels je aan je
boekenlijst kunt toevoegen!

Ton Witte – Royal FloraHolland

Eén van onze respondenten is Ton Witte van Royal FloraHolland. Hij laat ons weten dat we het Handboek Leren & Ontwikkelen in Organisaties door Eric Mooijman, Jan Rijken en Nick van Dam (5e druk 2018) absoluut een keer gelezen moeten hebben.

In dit handboek staan de uitdagingen van 21e-eeuwse organisaties centraal. Het handboek geeft antwoord op vragen als: ‘Hoe maak én houd je medewerkers langdurig inzetbaar?’. Daarbij krijgt de lezer een volledig overzicht van de kennis op het gebied van leren en ontwikkelen binnen organisaties. Ook besteedt het boek veel aandacht aan digitaal leren en leertechnologie.

Heb je na het lezen van dit boek behoefte aan een interessante, inspirerende video? Dan raadt Witte de video ‘Doing is the best kind of thinking’ aan van het YouTubekanaal Vrije Denkers. De video stelt dat wij, naarmate we ouder worden, volgens een vaste structuur leven die ons is opgelegd door de samenleving. Vrije Denkers vindt dat we meer moeten improviseren en dat we vaste gewoontes en routines moeten doorbeken: “Doen is nog altijd de beste manier van denken”.

Sonja Brouwer – Driessen

Sonja Brouwer, werkzaam bij Driessen, heeft ons drie recruitment boeken aangeraden. Allereerst Recruitment 3.0 van Jacco Valkenburg. Dit boek gaat in op de risico’s, maar ook op de kansen die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen voor de recruitmentwereld. Valkenburg leg uit welke veranderingen noodzakelijk zijn in het recruitmentproces, zodat jij succesvol op de digitalisering kan inspelen.

Ook heeft Brouwer veel baat bij het boek Werven met Woorden van Nicol Tadema. Dit boek bevat handige tips en inspirerende voorbeelden voor het schrijven van vacatureteksten. Want zoals Brouwer terecht zegt: “Die vacaturetekst blijft toch altijd een lastig onderdeel voor veel recruiters, inclusief mijzelf.”

Ten slotte raadt ze ons het recruitment boek Fullstack Recruiter aan van Jan Tegze. Brouwer: “Dit is het meest volledige en praktische boek over het recruitmentvak”. Dit boek bevat kennis om junior recruiters op weg te helpen, maar is ook bedoeld om de kennis van senioren te vergroten. Voor ieder wat wils!

Wij vroegen Brouwer ook welke video elke vakgenoot gezien moet hebben. Hierop antwoordde zij dat de aflevering ‘8 lessons on building a company people enjoy working for’ van Patty McCord zeker de moeite waard is. Deze aflevering is onderdeel van de TED Series ‘The Way We Work’. In deze aflevering stelt zij de kijkers de vraag: ‘Wat gebeurt er als een bedrijf minder lijkt te beheersen en meer te vertrouwen’. McCord deelt de belangrijkste inzichten die haar ertoe zetten het handboek met beleidsregels uit het raam te gooien.

Quincy Burke – Recruitment Facts

Met dank aan de respondenten hebben we nu al een hele mooie lijst met stuk voor stuk interessante en inspirerende recruitment boeken. Als auteur voeg ik zelf graag ook nog een boek toe aan deze lijst: Nooit Af van Martijn Aslander en Erwin Witteveen. Nier echt een recruitment boek, maar wel eentje die je doet realiseren dat verandering, dus verandering en continu verbeteren, de constante is.

Het boek beschrijft de gevolgen van nieuwe technologieën, vormen van samenwerken en verdienmodellen op organisaties. Nu iedereen vrij kan publiceren en dupliceren, moeten burgers, bedrijven en organisaties het Nooit Af-principe omarmen volgens Aslander en Witteveen. Onze zaken regelen met tijdelijke oplossingen, zodat we flexibel zijn en onszelf voortdurend kunnen aanpassen: dat is de gedachte achter dit principe.

Alle recruitment boeken op een rij

Ben je op zoek naar nieuw leesvoer en breng je binnenkort een bezoek aan de bibliotheek? Neem dan deze lijst mee:

  • Handboek Leren & Ontwikkelen in Organisaties – Eric Mooijman, Jan Rijken en Nick van Dam (5e druk 2018)
  • Recruitment 3.0 – Jacco Valkenburg
  • Werven met Woorden – Nicol Tadema
  • Fullstack Recruiter – Jan Tegze
  • Nooit Af – Martijn Aslander

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de branche? Of wil je ook een keer deelnemen aan één van onze onderzoeken? Schrijf je in bij Recruitment Facts en word onderdeel van onze community!

Quincy Burke
Tags : Arbeidsmarktcommunicatie boekBoek voor recruitersHandboek recruitmentRecruitment boekenWerving en selectie boeken
×