close

Samen met Organisatie Consultant Angelique Slob van Hello Monday kijken wij de komende tijd naar methodes en tactieken buiten de gebaande wegen. Vandaag: wat gebeurt er als we het CV helemaal uit het recruitmentproces halen? En nieuw talent op een andere manier beoordelen en aantrekken? Kan dat eigenlijk wel? Zo ja, hoe werkt dat dan?

Aan het woord is Angelique Slob:

Recruitment zonder CV?

Wanneer we als Recruiters nieuwe methodes exploreren, zoals recruitment zonder CV, kijk ik graag naar interessante praktijkvoorbeelden. Zo raakte ik ooit in contact met de Startup Cockroach labs uit New York, waarvan de twee founders bij Google vandaan komen. Deze twee eigenzinnige founders hebben zeer vernieuwende ideeën over cultuur, en wilden een authentiek recruitment proces inzetten binnen hun Startup. Waar HR zich in een traditionele organisatie over werknemers ontfermt, is dat binnen Cockroach Lab het Team “Cultuur”, waarbij de focus ligt om mensen te werven die passen bij de organisatie en haar persoonlijkheid. Om Bias te voorkomen, wat in Amerika veel voorkomt, werd vanaf het begin het CV bijna helemaal uit het recruitment proces gesloopt, alleen tijdens de eerste ronde wordt er een korte blik op geworpen. In volgende rondes werden de gesprekken gevoerd zonder CV, door nieuwe managers zonder CV kennis, Op deze manier wordt diversiteit gestimuleerd op basis van een sterke focus op “Skills” en “Expertise”. Tijdens de gesprekken werd dus niet gekeken naar eerdere educatie, werkgevers, of zelfs werkervaring. In plaats hiervan wordt er de volgende vraag gesteld:

Wat kun jij vandaag voor ons betekenen?


CV écht helemaal weg?

Als recruitment expert met ruime ervaring binnen corporates, ben ik persoonlijk gewend om vanuit het CV te denken. Ik heb geleerd om vanuit één blik op het CV, meteen een indruk te vormen over het type persoon dat iemand is, en in welk type omgeving hij of zij zich heeft bewogen. Maar bijvoorbeeld ook welke stappen iemand in het verleden heeft genomen. Deze methode was voor mij vaak een belangrijke leidraad, maar ik vraag me steeds vaker af of of het niet ook anders/beter kan. Wanneer ik zie dat iemand bij KPMG, UWV of Rabobank heeft gewerkt, is dat dan een selectiecriterium voor mij, of is het bias? Ik geloof dat de methode van Cockroach Lab zeer waardevol kan zijn, omdat de focus veel meer ligt op potentie en toekomst. Tijdens een gesprek waar het CV niet op tafel ligt, staat de persoon sneller centraal, en wordt een manager/recruiter getraind om in gesprek iemand te leren kennen. Zonder vooroordeel.

Of het CV helemaal weg moet? Wellicht niet. Zolang we ons erop richten zonder bias iemand te beoordelen, kunnen we kwalitatieve recruitment processen inrichten en de focus houden op mens en cultuur.

Quincy Burke

Leave a Response

×