In gesprek met Remco Hergaarden van 100ms (Film & Employer Brand expert).
Lees ook deel één. In het tweede gesprek met remco kwam iets moois naar voren. Namelijk het belangrijkste component van een goede Employer Brand video; de belofte die je maakt als werkgever. Deze moet kloppen, en vooral waar gemaakt kunnen worden. Zo zorgt je verhaal voor oprechte engagement, en daar is geen ingewikkeld of commercieel verhaal voor nodig. Maar hoe werk je zoiets uit?
Employer Branding Video: belofte en aantrekkingskracht
“En die belofte, of boodschap, die je aan potentiële kandidaten wilt laten zien, kan je in duizend en één vormen overbrengen. Simpel, humoristisch, juist niet te serieus, mooi of eigenzinnig. Het kan een beeld of momentopname zijn van de werkcultuur, werkwijze of ambities die je als organisaties hebt. Eigenlijk maakt het verhaal niet eens zoveel uit, zolang je maar wél opvalt. Zolang je maar iets laat zien dat “echt” en typerend is van je organisatie. Dat zijn eigenlijk de twee zaken die je met video heel mooi kan creëren: belofte & aantrekkingskracht.”
Employer Branding Video: Wie ben ik als organisatie?
Maar voordat je een belofte centraal kan zetten, en een goed script kan schrijven voor video, is één vraag heel belangrijk. Namelijk, “Wie ben ik als organisatie?”. Die vraag hoeft niet heel ingewikkeld uitgelegd te worden, en vereist niet perse een uitgebreide invulling. Vanuit marketing kan je hier bijvoorbeeld de persona lenen, om jezelf als werkgever karakter eigenschappen te geven bijvoorbeeld. Vanuit “wie ben ik?” kan je vervolgens een mooie brug slaan naar de kandidaat met de onderstaande vragen, zo maak je al snel kwalitatieve video content.
1. Wat is mijn propositie richting de kandidaat?
2. Wat vindt mijn doelgroep leuk?
3. Hoe ga ik het verhaal op een leuke manier naar voren brengen?
Employer Branding Video: succesvoorbeeld
“Een mooi voorbeeld is die van een IT bedrijf, deze wilde af van een te volwassen of zelfs ‘stoffig’ imago wat niet meer paste bij vandaag. Er moest een nieuw, actueel beeld geschetst worden. En daarmee een brug ontstaan naar de juiste doelgroep. De organisatie koos ervoor om te kijken naar wat de doelgroep ( inclusief huidige werknemers) aanspreekt. Oftewel, wat speelt er binnen hun belevingswereld? Het cliché kwam nadrukkelijk naar voren: Star Wars en Pizza. Twee interesses die typerend waren voor de cultuur van de werknemers, en wat absoluut ook humoristisch in beeld mocht komen. Het uiteindelijke resultaat was te gek, en vertelde iets wat (gevoelsmatig) klopte bij de doelgroep. Dit is een voorbeeld van hele doelgerichte engagement.”
Next time: meer video content succesvoorbeelden van organisaties die doelgerichte engagement wisten te creëren