Als recruiter ben je de hele week aan het multi tasken: van het intake gesprek met de inhurende manager, het schrijven van een wervende vacaturetekst tot het plannen van een interview. En, wellicht nog even een kort Whatsappje sturen naar die twijfelende kandidaat. Opgeteld zijn dat behoorlijk wat uitvoerende werkzaamheden.
Maar laten we zeggen dat je gemiddeld 40 uur per week echt ‘aan’ staat. Dat je een sterke focus te pakken hebt, en doelgericht je takenlijst afwerkt. Als we hiermee rekening houden, wat betekent dat dan voor de uren die we nog extra hebben liggen, maar we eigenlijk geen sterke focus voor hebben?
Een simpele rekensom leert ons dat elke week 168 uur telt. Conclusie; je bent als Recruiter eigenlijk minder dan 1/4 van de week echt beschikbaar voor je kandidaten. De ervaring leert dat kandidaten net zo vaak je carrière site buiten kantoortijd bezoeken dan tussen 9 en 5 uur. En als jij lekker ontspant bij Netflix, je kinderen in bed legt of in de sportschool hangt, is die ene ideale kandidaat juist op zoek naar haar volgende carrière stap. Op een moment dat ze je niet direct kan bellen of direct antwoord kan krijgen op een vraag. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je die kandidaat wel verder kan helpen?
Een chatbot kan wel eens de ideale oplossing zijn voor de uren dat je niet aan het werk bent.
Eén van de belangrijkste dingen om te begrijpen, is de belevingswereld van je kandidaat. Een kandidaat is op je website vooral op zoek naar de beste vacature. Op basis van een aantal vragen kan een chatbot je kandidaat goed op weg helpen en de beste matches voorleggen. Het beantwoorden van vragen over de arbeidsvoorwaarden of het inplannen van een intake gesprek met jou voor later in de week, kan een chatbot oppakken. In deze taken is een chatbot misschien wel net zo goed als jij zelf. En zo’n bot kan prima zonder Netflix, sportschool en vrije dagen.